Kapuśniak
Kapuśniak – zupa z poszatkowanej kapusty głowiastej (świeżej lub kiszonej) i warzyw, często na wywarze z wędzonego boczku lub z żeberek. Znana w kuchni polskiej, góralskiej – kwaśnica (tam przygotowywana z kiszonej kapusty), słowackiej – kapustnica (z kiszonej kapusty), ukraińskiej – капусняк. Na Pomorzu wyróżnia się kapuśniak ze względu na sposób przygotowania kapusty, tj. szarpak[2] (kapuśniak borowiacki) jeśli użyto kapusty kiszonej oraz parzybroda jeśli użyto kapusty świeżej.
![]()
Pomidorowa
Zupa pomidorowa, także pomidorówka – zupa przygotowywana na bazie rosołu lub bulionu z warzyw. Głównym składnikiem nadającym smak są świeże pomidory lub koncentrat pomidorowy. Zupę podaje się z makaronem lub ryżem, a czasem nawet z tzw. zacierką i lanym ciastem. Bardzo często do poprawy smaku stosuje się zioła, np. bazylię lub natkę pietruszki oraz zabiela śmietaną. Zupa pomidorowa składa się na tradycyjny obiad kuchni polskiej
![]()
Rosolnik
Rosolnik lub rassolnik to rosyjska odmiana zupy ogórkowej, którą tradycyjnie przyrządza się dzień po hucznym sylwestrze lub weselu, gdyż doskonale leczy kaca. Można ją zrobić z ogórków kiszonych lub małosolnych. Jest na tyle smakowita, że na co dzień może urozmaicić nasze menu.
Rosół
Rosół – niezagęszczana zupa będąca wywarem mięsno-warzywnym.
Sporządzana z (najczęściej kurczaka, rzadziej z kapłona), Podawana z makaronem typu nitki wstążki lub z kluskami Na Śląsku Cieszyńskim rosół podaje się również z kluskami wątrobianymi. W pierwszej książce kucharskiej wydanej w 1682 roku w Polsce, Compendium ferculorum, czyli zebranie potraw, znalazł się przepis na rosół polski
.![]()
Juszka
Juszka jest zupą gęstą i bardzo pożywną. Przygotować ją można na dwa sposoby: na mięsie lub na rybie. Wersja druga jest jednak bardziej popularna. Zupa zawiera również duże ilości warzyw, a co za tym idzie jest bardzo zdrowa. W Polsce popularna stała się po prostu jako zupa rybna, głównie na stole wigilijnym.

Strona 1 z 4
