http://zwolan.5v.pl/
Przełącz nawigację
Open menu
  • Główna
  • Polskie
    • Rosół
    • Kapuśniak
    • Pomidorowa
  • Rosyjskie
    • Ucha
    • Szczi
    • Solanka
  • Koreańskie
    • Miyeok guk
    • Kimchi Jjigae 김치 찌개
    • 열무김치 Yeolmu Kimchi
  • Chińskie/Japońskie
    • Zupka chińska
    • Miso Shiru
    • Ramen
  • Brazylijskie
    • Estofado
    • Brazylijska zupa z wołowiną
    • Brasileiro
  • Ukraińskie
    • Barszcz Ukraiński
    • Juszka
    • Rosolnik

Losowa Grafika

external-contentduckduckgocom1.jpg

Barszcz Ukraiński

  • Drukuj

Barszcz ukraiński – zupa zaprawiana, w której skład wchodzą buraki, kapusta świeża oraz ziemniaki pokrojone w słupki. Może zawierać kawałki gotowanego mięsa (wołowiny lub wieprzowiny). W Polsce do barszczu ukraińskiego dodaje się również fasolę lub grzyby; na Ukrainie barszcz z fasolą nazywają „barszczem czernihowskim” (ukr. борщ чернігівський, borszcz czernihiwśkyj). Podstawową cechą, która wyróżnia barszcz ukraiński spośród innych barszczy (przygotowywanych na Ukrainie), jest dodany do receptury czosnek oraz podawanie go z pampuszkami (ukr. Пампушка) (małymi bułeczkami), polanymi zimnym sosem czosnkowym, w skład którego wchodzi czosnek, sól, olej i zimna gotowana wod 

Ucha

  • Drukuj

Ucha to tradycyjna rybna zupa z kuchni rosyjskiej i ukraińskiej. Swoją nazwę wzięła od starorosyjskiego słowa jucha, które oznacza nic innego jak „wywar”. Uwielbiana przez wszystkich nie tylko w okresie postnym, gości na stole już od setek lat. Doceniona także przez niemieckiego pisarza i podróżnika – Johanna Georga Kohla, kiedy to w 1842 roku podczas podróży do Rosji spróbował zupy i nazwał ją jedną z najdoskonalszych dań kuchni rosyjskiej.

Ucha – tradycyjna zupa rybna

Solanka

  • Drukuj

Solanka to tradycyjna zupa rosyjska, bardzo popularna na Ukrainie. Jest sycąca, tłusta, wyrazista w smaku. Sposobów na nią jest mniej więcej tyle, co u nas na żurek. To zupa chłopska, złożona z tego co jest pod ręką, więc nie warto trzymać się kurczowo przepisu, lecz poeksperymentować i wykreować swoją własną wersję.

Kuchnia Ukraińska: Solanka – Mięsna Zupa Z Oliwkami I Cytryną

Szczi

  • Drukuj

Szczi (ros. щи) – znany w kuchni rosyjskiej rodzaj zupy z warzyw liściastych, z dodatkiem mięsa, grzybów lub ryb. W zależności od zastosowanego wywaru, szczi może być swoistym kapuśniakiem, zupą grzybową lub rybną, przy czym kapusta pozostaje składnikiem niezmiennym. 

Zupka chińska

  • Drukuj

Skład zupek chińskich jeży włosy na głowie żywieniowców i dietetyków, a mimo to z braku czasu oraz niekiedy niechęci do jedynie z pozoru czasochłonnego gotowania, Polacy coraz częściej sięgają po szybkie w przygotowaniu błyskawiczne zupki chińskie. Imitacja domowych aromatycznych wywarów z dodatkiem szybko pęczniejącego makaronu i skład jakościowy zupki nie stawia jej na czele zalecanych przez specjalistów do spraw żywienia produktów, a wręcz przeciwnie. Rynek zupek chińskich poszerza się w zaskakująco szybkim tempie. Niestety nie to było zapewne celem twórcy pierwotnej zupki chińskiej Momofuku Ando.
Zupki chińskie skład – porady na tipy.pl

  1. miso shiru
  2. RAMEN
  3. Miyeok guk
  4. Kimchi Jjigae 김치 찌개

Strona 2 z 4

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • Jesteś tutaj:  
  • Start

Login Form

  • Nie pamiętasz nazwy?
  • Nie pamiętasz hasła?

Do góry

© 2025 http://zwolan.5v.pl/