Barszcz Ukraiński
Barszcz ukraiński – zupa zaprawiana, w której skład wchodzą buraki, kapusta świeża oraz ziemniaki pokrojone w słupki. Może zawierać kawałki gotowanego mięsa (wołowiny lub wieprzowiny). W Polsce do barszczu ukraińskiego dodaje się również fasolę lub grzyby; na Ukrainie barszcz z fasolą nazywają „barszczem czernihowskim” (ukr. борщ чернігівський, borszcz czernihiwśkyj). Podstawową cechą, która wyróżnia barszcz ukraiński spośród innych barszczy (przygotowywanych na Ukrainie), jest dodany do receptury czosnek oraz podawanie go z pampuszkami (ukr. Пампушка) (małymi bułeczkami), polanymi zimnym sosem czosnkowym, w skład którego wchodzi czosnek, sól, olej i zimna gotowana wod
Ucha
Ucha to tradycyjna rybna zupa z kuchni rosyjskiej i ukraińskiej. Swoją nazwę wzięła od starorosyjskiego słowa jucha, które oznacza nic innego jak „wywar”. Uwielbiana przez wszystkich nie tylko w okresie postnym, gości na stole już od setek lat. Doceniona także przez niemieckiego pisarza i podróżnika – Johanna Georga Kohla, kiedy to w 1842 roku podczas podróży do Rosji spróbował zupy i nazwał ją jedną z najdoskonalszych dań kuchni rosyjskiej.
Solanka
Solanka to tradycyjna zupa rosyjska, bardzo popularna na Ukrainie. Jest sycąca, tłusta, wyrazista w smaku. Sposobów na nią jest mniej więcej tyle, co u nas na żurek. To zupa chłopska, złożona z tego co jest pod ręką, więc nie warto trzymać się kurczowo przepisu, lecz poeksperymentować i wykreować swoją własną wersję.
Szczi
Szczi (ros. щи) – znany w kuchni rosyjskiej rodzaj zupy z warzyw liściastych, z dodatkiem mięsa, grzybów lub ryb. W zależności od zastosowanego wywaru, szczi może być swoistym kapuśniakiem, zupą grzybową lub rybną, przy czym kapusta pozostaje składnikiem niezmiennym.
Zupka chińska
Skład zupek chińskich jeży włosy na głowie żywieniowców i dietetyków, a mimo to z braku czasu oraz niekiedy niechęci do jedynie z pozoru czasochłonnego gotowania, Polacy coraz częściej sięgają po szybkie w przygotowaniu błyskawiczne zupki chińskie. Imitacja domowych aromatycznych wywarów z dodatkiem szybko pęczniejącego makaronu i skład jakościowy zupki nie stawia jej na czele zalecanych przez specjalistów do spraw żywienia produktów, a wręcz przeciwnie. Rynek zupek chińskich poszerza się w zaskakująco szybkim tempie. Niestety nie to było zapewne celem twórcy pierwotnej zupki chińskiej Momofuku Ando.
Strona 2 z 4