miso shiru
Bulion, w którym rozprowadzono przygotowaną ze sfermentowanej soi pastę miso, uzupełniony o różne dodatki. W wersji uproszczonej (bez wypasionych dodatków wskazanych niżej jako „opcjonalne”) danie to często pojawia się na naszym stole, bo zawsze mamy zapas pasty miso w lodówce. Chociaż termin „danie” jest tutaj nie do końca właściwy.
RAMEN
Bazą Ramenu jest mięsny wywar, w smaku przypominający rosół, przygotowywany zwykle z mięsa wieprzowego i kości wieprzowych (tonkotsu). Bulion często urozmaica się dodając drób, owoce morza i warzywa lub inne składniki typu warzywa – wedle uznania kucharza. Zupa wzbogacona zostaje o tare, makaron oraz dodatki. Tare to aromatyczna, słona esencja, która umieszczana jest na dnie miski. Za najpopularniejszą uznaje się shoyu tare, bazującą na sosie sojowym. Wyjątkowy element Ramenu stanowi makaron oparty na czterech podstawowych składnikach – mące pszennej, wodzie i kansui (alkalicznej, słonej wodzie mineralnej wzbogaconej węglanami i kwasami).
Kimchi Jjigae 김치 찌개
Jjigae to rodzaj gęstej koreańskiej zupy. Dzisiaj używam tłustej wieprzowiny, bo najlepiej pasuje do ostrego kimchi. Kimchi jjiggae może się jednak obyć bez mięsa, jeśli użyjecie tuńczyka z puszki, rybnego wywaru lub dashi. Istnieje także wegetariańskie i wegańskie kimchi jjigae z kombu dashi.
Miyeok guk
Koreańska zupa Miyeok guk składa się przede wszystkim z brązowych wodorostów po koreańsku znanych jako miyeok właśnie, lecz w Polsce częściej używa się japońskiej nazwy Wakame.
Najczęściej dodawanym do niej składnikiem jest wołowina oraz sól, sos sojowy i olej sezamowy.
열무김치 Yeolmu Kimchi
열무김치 Yeolmu Kimchi-Yeolmu Kimchi lub Yeolmu Mul Kimchi to kimchi zrobione z młodej rzodkwi, a przede wszystkim z jej liści. Jedzenie liści rzodkwi w Polsce nie jest szczególnie popularne, chociaż coraz częściej można usłyszeć o sałatkach i pesto z liści rzodkiewek. I bardzo dobrze, ponieważ liście rzodkwi zawierają dużo więcej wartości odżywczych niż sam korzeń – jak zwykle Koreańczycy wiedzą co dobre 🙂 Nic się nie marnuje. Liście są bogate w witaminę C, fosfor, żelazo i wapń, a także glukozynolany znane z właściwości przeciwrakowych.
Strona 3 z 4