Koreańska zupa Miyeok guk składa się przede wszystkim z brązowych wodorostów po koreańsku znanych jako miyeok właśnie, lecz w Polsce częściej używa się japońskiej nazwy Wakame.

Najczęściej dodawanym do niej składnikiem jest wołowina oraz sól, sos sojowy i olej sezamowy.

Koreańska zupa z wodorostów – Miyeok guk

Jjigae to rodzaj gęstej koreańskiej zupy. Dzisiaj używam tłustej wieprzowiny, bo najlepiej pasuje do ostrego kimchi. Kimchi jjiggae może się jednak obyć bez mięsa, jeśli użyjecie tuńczyka z puszki, rybnego wywaru lub dashi. Istnieje także wegetariańskie i wegańskie kimchi jjigae z kombu dashi.

 

열무김치 Yeolmu Kimchi-Yeolmu Kimchi lub Yeolmu Mul Kimchi to kimchi zrobione z młodej rzodkwi, a przede wszystkim z jej liści. Jedzenie liści rzodkwi w Polsce nie jest szczególnie popularne, chociaż coraz częściej można usłyszeć o sałatkach i pesto z liści rzodkiewek. I bardzo dobrze, ponieważ liście rzodkwi zawierają dużo więcej wartości odżywczych niż sam korzeń – jak zwykle Koreańczycy wiedzą co dobre 🙂 Nic się nie marnuje. Liście są bogate w witaminę C, fosfor, żelazo i wapń, a także glukozynolany znane z właściwości przeciwrakowych.