Rosolnik lub rassolnik to rosyjska odmiana zupy ogórkowej, którą tradycyjnie przyrządza się dzień po hucznym sylwestrze lub weselu, gdyż doskonale leczy kaca. Można ją zrobić z ogórków kiszonych lub małosolnych. Jest na tyle smakowita, że na co dzień może urozmaicić nasze menu.

Juszka jest zupą gęstą i bardzo pożywną. Przygotować ją można na dwa sposoby: na mięsie lub na rybie. Wersja druga jest jednak bardziej popularna. Zupa zawiera również duże ilości warzyw, a co za tym idzie jest bardzo zdrowa. W Polsce popularna stała się po prostu jako zupa rybna, głównie na stole wigilijnym.

Pikantna zupa z kurczaka - oto sposób na urozmaicenie tradycyjnego polskiego menu.

Barszcz ukraiński – zupa zaprawiana, w której skład wchodzą buraki, kapusta świeża oraz ziemniaki pokrojone w słupki. Może zawierać kawałki gotowanego mięsa (wołowiny lub wieprzowiny). W Polsce do barszczu ukraińskiego dodaje się również fasolę lub grzyby; na Ukrainie barszcz z fasolą nazywają „barszczem czernihowskim” (ukr. борщ чернігівський, borszcz czernihiwśkyj). Podstawową cechą, która wyróżnia barszcz ukraiński spośród innych barszczy (przygotowywanych na Ukrainie), jest dodany do receptury czosnek oraz podawanie go z pampuszkami (ukr. Пампушка) (małymi bułeczkami), polanymi zimnym sosem czosnkowym, w skład którego wchodzi czosnek, sól, olej i zimna gotowana wod