Ucha to tradycyjna rybna zupa z kuchni rosyjskiej i ukraińskiej. Swoją nazwę wzięła od starorosyjskiego słowa jucha, które oznacza nic innego jak „wywar”. Uwielbiana przez wszystkich nie tylko w okresie postnym, gości na stole już od setek lat. Doceniona także przez niemieckiego pisarza i podróżnika – Johanna Georga Kohla, kiedy to w 1842 roku podczas podróży do Rosji spróbował zupy i nazwał ją jedną z najdoskonalszych dań kuchni rosyjskiej.

Ucha – tradycyjna zupa rybna

Szczi (ros. щи) – znany w kuchni rosyjskiej rodzaj zupy z warzyw liściastych, z dodatkiem mięsa, grzybów lub ryb. W zależności od zastosowanego wywaru, szczi może być swoistym kapuśniakiem, zupą grzybową lub rybną, przy czym kapusta pozostaje składnikiem niezmiennym. 

Solanka to tradycyjna zupa rosyjska, bardzo popularna na Ukrainie. Jest sycąca, tłusta, wyrazista w smaku. Sposobów na nią jest mniej więcej tyle, co u nas na żurek. To zupa chłopska, złożona z tego co jest pod ręką, więc nie warto trzymać się kurczowo przepisu, lecz poeksperymentować i wykreować swoją własną wersję.

Kuchnia Ukraińska: Solanka – Mięsna Zupa Z Oliwkami I Cytryną